Tomas von Brömsen

Tomas von Brömssen

Tomas von Brömssen är en välkänd och uppskattad skådespelare och artist som under sin karriär gjort teater, film, TV, revyer och musikaliska scenframträdanden. När han har uppträtt med Apollon i Håtteland har han varit konferencier och själv gjort egna musikaliska framträdanden under konserterna.

Tomas von Brömssen föddes 1943 och växte upp under enkla förhållanden i stadsdelen Lunden i Göteborg. 1966 kom han kom in på scenskolan i Malmö för att sedan spela med Unga Teatern i samma stad i början av 70-talet. 1973 återvände han till sin hemstad Göteborg när han började vid Göteborgs stadsteater.

Hans stora genombrott kom 1976 som skrothandlarsonen Herbert i den populära TV-serien "Albert & Herbert" med Sten-Åke Cederhök som pappan Albert. "Albert & Herbert" blev en långkörare både i TV och på teatern och blev till och med 1982 års julkalender i form av "Albert & Herberts jul". Samarbetet med Sten-Åke Cederhök fortsatte med revyn "Jubel i busken" från 1986 där även Sonya Hedenbratt medverkade.

1990 var han redo att sätta upp sin första egna revy "Tomas revy" som spelades på Lisebergsteatern i Göteborg. Föreställningen spelades för utsålda hus i två år och kom även att sättas upp på Folkan i Stockholm och Chat Noir i Oslo. Uppföljaren "Tomas revy II & III" blev också en stor framgång i både Sverige och Norge. I revy sammanhang har han också medverkat i Povel Ramels revy "Kolla klotet" från 1995 som först spelades på Lorensbergsteatern i Göteborg och därefter på Cirkus i Stockholm.

Några av Tomas von Brömssens mest kända filmer där han medverkat är "Mannen från Mallorca" (1984), "Mitt liv som hund" (1985) och "Lust och fägring stor" (1995). Han fick en guldbagge för sin roll i den sist nämnda filmen, som regisserades av Bo Widerberg.

På senare år har han i TV gestaltat HC Andersen i "Från regnormars liv" från 1998 och Bellman i "Lovisa och Carl Michael" från 2005. I Carin Mannheimers populära TV-serie "Saltön" från 2005 som spelades in på Skaftö, Flatöns grannö västerut, gestaltade han tobakshandlaren Blomgren.

1995 fick Tomas von Brömssen utmärkelsen Årets göteborgare.

Källor:
Wikipedia, Tomas von Brömssen
Svensk Filmdatabas, Tomas von Brömssen