Stipendiater

Ebba Knutsson - 2013 års Apolla.

Gåke och Oa presenterar 2013 års Apolla, Ebba Knutsson från Björkö Lariel Varg tar emot sitt stipendium
Lariel Varg 2011 års stipendiat Lariel Varg på Kvarnbergets scen

2013 års stipendiat är Ebba Knutsson från Bohus-Björkö i Göteborgs norra skärgård.

Ebba går andra året på Rytmus Musikergymnasiet i Göteborg. Fritiden ägnas väldigt mycket åt musik, men hon umgås också med familj och vänner samtidigt som hon tränar och ägnar sig åt saker som hon mår bra av och tycker är kul.

Hon har redan bestämt sig för att hålla på med musik hela livet. Som hon själv uttrycker det - Ingen musik, ingen Ebba. Hennes största lycka enligt henne själv hade varit att kunna hålla på med sjungandet så mycket som möjligt. Hon vill att folk kan känna något när de lyssnar på henne och samtidigt sprida glädje och kärlek. Hon uppfattar att vägen dit som lång, men för att komma dit försöker hon uppträda så mycket det går och skapa egna tillfällen där hon får sjunga. Ebba gillar att ha många bollar i luften samtidigt och blir rastlös när hon tycker att hon har för mycket tid över.

Sång och musik har inspirerat Ebba i hela hennes liv och varit en självklar del för henne. Hon har vunnit talangtävlingarna "Julias Stjärnskott" 2010, "Lilla Schlagern" 2010 och "Idrestjärnan" 2010. År 2011 medverkade hon i Tv4:s öppningsprogram av "Kvällen är din" där hon fick sjunga tillsammans med Josh Groban.

Nu på senare tid har hon sjungit mycket på bröllop, fester och andra tillställningar. Stefan Andersson firade 20 år som artist på Lorensbergsteatern hösten 2012 och då var Ebba med och sjung vid ett av tillfällena. Ebba har också uppträtt med Stefan vid fler tillfällen, bland annat under hans föreställning "No. 90 Kleist" på Carlstens fästning, Marstrand.

Läs mer om Ebba på hennes hemsidaLinn Sörenson - 2012 års Apolla.

Linn Sorensön tar emot sitt stipendium av Gåke Linn Sorensön tar emot sitt stipendium av Gåke
Linn Sorensön 2012 års stipendiat Linn Sorensön på Kvarnbergets scen

2012 års stipendiat är Linn Sörenson från Hönö i Göteborgs norra skärgård.

Linn är född 1998 och hon älskar att sjunga. Linns pappa spelade in hennes sång första gången när hon var 2 år i sin studio hemma på Hönö, men hon började sjunga på allvar när hon var 11 år då hon var med i en talangtävling hemma på Hönö där Leif "Loket" Olsson var konferencier. Hon sjöng så bra att hon vann tävlingen och hon beslöt sig då för att fortsätta på den inslagna banan.

De tidigaste framträdandena var ofta på bröllop och dop, men på det senaste har hennes nya band "Jam, John and the others" tagit upp allt mer av tiden och de har haft många spelningar, bl.a. på en årlig konferens och på Klåvafestivalen, bägge hemma på Hönö. Bandet har sex medlemmar där de flesta kommer från familjer där föräldrarna jobbar med musik. Även om bandet tar mycket tid blir det ändå en del soloframträdanden. I framtiden funderar hon att gå på musikallinjen på Mimers hus i Kungälv.


Lariel Varg - 2011 års Apolla.

Gåke och Oa presenterar 2011 års Apolla, Lariel Varg från Fredrikstad Lariel Varg tar emot sitt stipendium
Lariel Varg 2011 års stipendiat Lariel Varg på Kvarnbergets scen

2011 års stipendiat er Lariel Varg fra Fredrikstad.

Lariel startet med sitt plateprosjekt "river queen" som 17-åring, da hun ble oppmuntret av Leif Bråten, som senere produserte cd'en og er hennes nåværende manager. Det hele startet med at Lariel ønsket å spille inn en av sine selvskrevne låter, da Leif ble så fascinert at han ønsket å satse på henne.

Lariel har hatt interesse av å produsere musikk og synge hele livet, og har alltid sett på det å kreere melodier og tekster som terapi. Den første plata inneholder 13 selvskrevne låter og handler om Lariels forhold til livet på mange måter. Hun er sterkt knyttet til naturen, og det preger også tekstens innhold. Hun fletter også inn sine vonde erfaringer med sin senere lykke i melankolske og melodiøse sanger.

Lariel fokuserer sterkt på at musikken skal være lyrisk og at budskapet kommer tydelig frem. Det å produsere hit-låter er ikke et mål, så lenge hun får gjøre musikken på sin måte. Musikken er variert og bærer et bredt spekter av toner, følelser og ord. På en sår og vakker måte fanger hun publikum med sin særegne stemme og forunderlige historier.


Hanna Boquist - 2010 års Apolla.

Oa läser upp motivationen till varför Hanna Boquist har blivit 2010 års Apolla Hanna Boquist har fått sitt stipendium och tar emot mer av Oas goda ord
Hanna Boquist 2010 års stipendiat Hanna Boquist på Stenesands scen

2010 års stipendiat är Hanna Boquist från Stenungsund.

Hanna har så länge hon kan minnas ägnat sig åt sång och musik. Hennes dröm är att bli musikalartist och sångerska. Fritiden ägnas åt sång och att spela piano och gitarr. Andra intressen är balett och jazzdans.

Under 2009 vann Hanna talangtävlingarna "Julstjärnan" och "Idrestjärnan" och hon har medverkat vid både 2009 och 2010 års Taubespel. Hanna gick också segrande ur tävlingen "The Next Big Thing" som hölls i september 2010.

Läs mer om Hanna här.

Linda Karlsson Johbarn - 2009 års Apolla.

 Oa läser upp motivationen till varför Linda Karlsson Johbarn har blivit 2009 års Apolla Linda Karlsson Johbarn 2009 års Apolla tar emot sitt stipendium
Linda Karlsson Johbarn på Stenesands scen tillsammans med sin far Linda Karlsson Johbarn med sitt diplom

2009 års stipendiat är Linda Karlsson Johbarn från Varberg.

Linda drömmer om en karriär som soloartist, där hon helt och fullt kan försörja sig på sin egenskrivna musik. På väg mot den karriären hittar hon på massor av projekt och hon är själv ute och spelar som barpianist på olika ställen, t.ex. Varberg kurort, Stena Saga, bordsunderhållning på bröllop, företagsmingel m.m.

Linda jobbar också som körledare och ska leda två stycken nu i höst, en Luciakör på en gymnasieskola i Varberg och en projektkör. För fjärde året i rad medverkar hon i en revy i Hunnestad, vilket hon tycker är otroligt kul. Där är hon både aktör/regissör/koreograf och programbladsdesigner. Det blir även en del spelningar i kyrkan ihop med mamma Eva och där är det en mer klassisk repertoar med fiol och sång. Linda driver tillsammans med sin pappa Calle också en musikteater för utvecklingsstörda barn. Hon tycker att det är fantastiskt att se hur musik kan sammanföra människor.

Man kan väl säga att Linda har många strängar på sin lyra och gillar variationen som alla olika projekt ger!

2008 belönades Linda med ett Taube-stipendium ur Gösta Taubes Minnesfond och hon var också en av finalisterna i Sveriges radios tävling "Svensktoppen nästa 2008" med den egenskrivna låten "Till de lyckliga".

Martina och Josefin Dahlqvist - 2008 års Apollor.

 Martina och Josefin Dahlqvist - 2008 års stipendiater 2008 års stipendium delas ut av Oa
Martina och Josefin Dahlqvist med sina diplom Martina och Josefin Dahlqvist på scen

2008 års stipendiater är systrarna Martina och Josefin Dahlqvist från Brålanda.

Martina är född 1988 och musiken är ett stort intresse för henne. Hon gjorde sitt första uppträdande i skolan som 8-åring. Piano har också varit ett intresse och finns än idag. I skolan blev det aktuellt med Småstjärnorna och så småningom medverkade Martina med framgång i musikaler bl.a. Grease. I år fick Martina tillsammans med sin syster Josefin äran att sjunga ingångsmusiken på ett bröllop. Det upplevde de som stort.

Martina jobbar i hemtjänsten i Mellerud där hon trivs mycket bra. På fritiden spelar Martina fotboll och umgås med sambon Tobias och njuter av livet.

Josefin är född 1992 och redan som liten, när Josefin började prata, började hon med sången. Så har det fortsatt för det är alltid sång och musik kring Josefin. Som 8-åring började hon också att spela piano och spelar än idag. Josefin har gjort många uppträdande. Hon började med bl.a. Småstjärnorna, en tävling som gick bra och gav blodad tand. På senare år har uppträdandena varit i skolan av olika format. Under sommaren 2008 arbetade Josefin om konfirmationsledare och ansvar för sång och fotografering föll på Josefin.

När Josefin inte sjunger spelar hon gärna fotboll och umgås med sin pojkvän och andra goda vänner. Hösten 2008 började Josefin Estetiska programmet med inriktning på musik.

Julia Fjällman - 2007 års Apolla.

2007 års stipendium delas ut av Oa och Gåke till Julia Fjällman 2007 års stipendiat Julia Fjällman

Julia Fjällman kommer från Orust men studerar i Båstad. Hon är även engagerad i musik- och teaterföreningen Vågspel med säte i Ellös där hon sitter med i styrelsen som ledamot. Föreningen bildades i september 2006 som en ideell förening för att främja en aktiv musik- och teaterverksamhet för alla åldrar på Orust. En av de första föreställningarna som Vågspel satte upp i Ellösparken var ”Nu tändas åter ljusen” där Julia utmärkte sig med sin klara och mjuka röst.

Under konserten på Kvarnberget när hon fick stipendium valde Julia att sjunga alster av Ted Gärdestad och Tomas Ledin. Julia har också uppträtt runt om på Orust, bl.a. på Nösundsvärds tillsammans med Erik Norström band och förra årets Apolla Caroline Eriksson.

Caroline Eriksson - 2006 års Apolla.

2006 års stipendiat Caroline Eriksson En kram och ett lycka till!

Caroline föddes 1984, och växte upp på Orust. Hon blev tidigt intresserad av musik, men det var först när hon började på högstadiet i Ellös som musiken blev mer central för henne. I skolan fick hon utveckla sig själv genom att sjunga i de många arrangemang skolan ordnade, och hon fick också mycket scenvana - något helt ovärderligt för en artist.

Efter högstadiet sökte Caroline, och blev antagen till musikestetutbildningen på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Under tre år där fick hon möjlighet att fortsätta utveckla sin musik, och sitt artisteri. Bland annat medverkande hon i musikprogrammets uppsättning av musikalen Trollkarlen från Oz.

Nu studerar Caroline turism, och det händer ju också att det blir tillfälle att sjunga lite ibland.

Vi söker stipendiater för kommande evenemang.

Kontakta oss